Philip Björk SSK-mästare 2024

Årets SSK-final avgjordes på Kinnekulle den 31 augusti tillsammans med Valeryd Legends Cup och Aquila Formula 1000. Nedan kan du läsa en kort summering om resultaten i SSK-klasserna. Alla race går att se i repris på vår YouTube-kanal.

Philip Björk, Falkenbergs MK vann 7 av 12 race i VolvoCupen och körde ihop 1070 poäng. Detta var flest av alla förare i SSK-serien och Philip korades därmed till SSK-mästare vid avslutningsfesten på Kinnekulle.

Philip Björk SSK-mästare 2024.

Renault Junior Cup

Elias Vestling, SMK Västerås vinnare i Renault Junior Cup 2024.

Finalerna i ungdomsklassen var en jämn poängkampen ända till sista loppet där vi haft flera olika ledare i tabelltoppen under säsongen. Men Elias Vestling, SMK Västerås skapade ett perfekt utgångsläge när han vann det första loppet med hyfsat god marginal till tvåan Liam Rikardsen, SMK Västerås och trean Albin Gustafsson, SMK Västerås. Tim Folkinger, Linköpings MS gjorde en perfekt start i det första loppet och tog ledningen, men körde av banan i hög fart efter kvarnkurvan och fick bryta, här försvann Tims chanser till en topp 3 placering i tabellen.

Det andra loppet var ännu jämnare än det första och denna gång tog Liam Rikardsen revansch och vann. Elias Vestling körde i mål på en andraplats och säkrade därmed segern i klassen. Albin Gustafsson körde återigen i mål på en tredjeplats.

14 förare har deltagit i år och samtliga har imponerat på publik, arrangör, funktionär och tävlingsledning. Vi hoppas på återseende 2025!?

Topp 3 i Renault Junior Cup 2024 blev följande: 1:a Elias Vestling 948 poäng, 2:a Albin Gustafsson 896 poäng, 3:a Lucas Hillström 762 poäng.

Amanda Ekfors, Svedala MK slutade på en niondeplats i tabellen och blev bästa tjej 2024.

Elias Vestling vinnare i Renault Junior Cup.
Liam Rikardsen vann det andraloppet och siktar på att vinna klassen 2025.
Tim Folkinger körde av banan i det första loppet och fick bryta.
Topp 3 fr.v: Albin Gustafsson, Elias Vestling och Lucas Hillström.
Amanda Ekfors bästa tjej i klassen.

Valvoline Trophy

Ingvar Nilsson, Hällefors MK vinnare i Valvoline Trophy 2024.

Det var upplagt för en tuff final i Valvoline Trophy då det endast skiljde några få poäng mellan Ingvar Nilsson, Hällefors MK och Malin Hellman, Falkenbergs MK. Malin var pressad att vinna helgens båda lopp för att försvara titeln i klassen. Hon började finalhelgen bäst genom att ta ledningen i det första loppet i sin BMW M3, vilket inte var helt oväntat. Men med endast några varv kvar började Malin få tekniska problem, hon fick slå av på farten och släppa förstaplatsen till Svante Lundkvist, Bohus Racing i BMW E46. Svante höll ledningen och vann. Ingvar Nilsson körde också om Malin i sin BMW och knep andraplatsen. Malin tog hand om tredjeplatsen.

Malin kom aldrig till start i det andra loppet och därmed var kampen om förstaplatsen i tabellen avgjord. Svante gjorde dock ingen besviken och vann igen, därmed tog han sin första dubbelseger i klassen och säkrade tredjeplatsen i tabellen. Ingvar körde i mål som tvåa och var supernöjd efteråt då han blivit firad som vinnare i klassen.

Topp 3 i Valvoline Trophy 2024 blev följande: 1:a Ingvar Nilsson 417 poäng, 2:a Malin Hellman 370 poäng, 3:a Svante Lundkvist 310 poäng.

Ingvar Nilsson vinnare i Valvoline Trophy.
Malin Hellman slutade på en andraplats i klassen.
Svante Lundkvist slutade trea i klassen.
Topp 3 fr.v: Malin Hellman, Ingvar Nilsson och Svante Lundkvist.

SSK Klass 3A

Ingemar Linuzon, Borås MK vinnare i SSK Klass 3A 2024.

Ingemar Linuzon gjorde vad alla förväntade sig av honom. Han vann finalen och försvarade titeln i SSK Klass 3A. Han har även utmanat några av dom snabbaste förarna i standardvagnsklassen, vilket har varit underhållande för publiken. Vi hoppas på en fortsättning även nästa år.

Topp 3 SSK Klass 3A 2024 blev följande: 1:a Ingemar Linuzon 200 poäng, 2:a Oliver Ekvall 100 poäng, 3:a Christopher Winroth 90 poäng.

Ingemar i sin Audi S2.
Ingemar på förstaplatsen.

SSK Klass 3B

Mats Blomqvist, SVKG vinnare i SSK Klass 3B 2024.

Mats vann 6 av 12 race i år och försvarade titeln i SSK Klass 3B. Mats kommer kämpa på ett år till i sin Nissan 200 och hoppas på fler konkurrenter i klassen.

Topp 3 SSK Klass 3B blev följande: 1:a Mats Blomqvist 380 poäng, 2:a Sören Trygg 100 poäng, 3:a Björn Axelsson 0 poäng.

Mats i sin Nissan 200.
Mats på förstaplatsen.

SSK Klass 3C

Leif Andersson, SSK vinnare i SSK Klass 3C 2024 med minsta möjliga marginal.

Finalen i SSK Klass 3C blev otroligt spännande. Sten Jarl, SSK hade ledningen i tabellen med Leif på andra- och Joel Thoren, Falkenbergs MK på tredjeplats. Leif som visat bra formkurva det senaste var tvungen att vinna eller komma sämst tvåa för att ta titeln även i år. Men Samuel Johansson, Falkenbergs MK hade äntligen fått klart på sin BMW M3 E36 och var taggad för finalen. Samuel hade inget med topplaceringarna i tabellen att göra, men han vann det första loppet med stor marginal till Joel som körde in på andraplats och Leif på tredjeplats.

Sten Jarl körde i mål på en femteplats i det första loppet och var då fortfarande i tabelltoppen. Det andra loppet skulle nu bli helt avgörande mellan Sten och Leif.

Samuel tog starten även i det andra loppet, vilket var väntat i sin extrema BMW. Bakom låg Joel, Leif och nykomlingen Björn Axelsson, MK Skandia. I detta läge var Leif tvungen att sluta tvåa som sämst för att vinna klassen, då Sten låg på en femteplats. Leif verkade ha turen på sin sida denna final, för efter några varv fick Joel tekniska problem på sin BMW och tvingades bryta loppet. Nu låg Leif istället på andraplats, med sikte på att ta ifatt på Samuel, då Björn fått ordentlig fart på sin Ginetta bakom. Men Björn kom aldrig riktigt nära och kunde attackera på framförvarande, så Leif höll fast vid sin andraplats och kunde korsa mållinjen som segrare i klassen 2024. Med endast en poäng före Sten Jarl!!!

Topp 3 SSK Klass 3C 2024 blev följande: 1:a Leif Andersson 445 poäng, 2:a Sten Jarl 444 poäng, 3:a Joel Thoren 222 poäng.

Samuel Johansson körde finalen i sin BMW och vann dubbelt.
Leif Andersson vann klassen med endast en poäng förre tvåan Sten Jarl.
Sten Jarl slutade på andraplats i klassen.
Joel Thoren slutade trea i klassen.
Leif Andersson vinnare i SSK Klass 3C före Sten Jarl.

VolvoCupen

Philip Björk, Falkenbergs MK vinnare i VolvoCupen 2024.

Philip Björk lyckades försvara titeln i VolvoCupen, vilket han är först med att göra. Han har kört otroligt stabilt hela säsongen och tog 7 av 12 segrar, notera att övriga placeringar var också pallplatser. Philip körde ihop 1070 poäng, vilket är flest av alla förare i hela serien och korades då även som SSK-mästare, se tidigare notis i detta reportage.

I finalen var Philip sugen på fler segrar och han vann det första loppet efter bra kamp mot tvåan Jonas Börjesson, BMK Uddevalla och trean Hannes Strandberg, Hyllinge MS. Jonas hade här en lite chans att vinna klassen, men då var han helt beroende av hur det gick för Philip i det andra loppet. Detta lopp vann Jonas, men Philip körde i mål på andraplats och säkrade därmed titeln i klassen! Jimmy Andreasson, MK Väst som gjorde ett nytt lyckat inhopp, körde i mål på tredjeplatsen.

27 förare deltog i VolvoCupen, vilket är en positiv trend inför 2025!

Topp 3 VolvoCupen 2024 blev följande: 1:a Philip Björk 1070 poäng, 2:a Jonas Börjesson 1000 poäng, 3:a Hannes Strandberg 714 poäng.

Felicia Karlsson, Tjörns MF slutade på en 15:e plats i klassen och blev bästa tjej 2024.