Rapport från SSK 5 på Gelleråsen Arena

Säsongens femte deltävling i SSK-serien avgjordes på Gelleråsen Arena den 10-11 augusti tillsammans med Sportvagnsmästerskapet – SPVM och Aquila Formula 1000. Här följer en kort sammanfattning om resultaten i SSK-klasserna.

Fullständiga resultat finner ni via länken: >>> raceresults.se

Poängtabeller finner ni här nedan: >>>

Serieresultat 2024

Renault Junior Cup

I ungdomsklassen har det skiftat ledare i tabellen flera gånger under säsongen, så vem som vinner klassen 2024 är fortfarande en helt öppen historia. På Gelleråsen blev det en tuff och ibland nervös kamp i dom två lopp som kördes, nervöst kanske framför allt för alla föräldrar som tittade på. I det första loppet var det Tim Folkinger, Linköpings MS som gjorde en bra start och tog ledningen. Tim byggde upp en lucka på omkring fem sekunder till övriga fältet och körde stabilt. Bakom var det flera förare som kämpade om att komma ifatt för att göra upp om segern, men dom kom aldrig så nära, så Tim vann det första loppet och var självklart jättenöjd efter målgång. Albin Gustafsson, SMK Västerås korsade mållinjen på en andraplats. Liam Rikardsen, SMK Västerås korsade mållinjen på en tredjeplats.

Det andra loppet blev en av dom tuffaste och jämnaste i år och då framför allt om förstaplatsen. Den stod mellan Tim Folkinger och Liam Rikardsen. Tim började loppet bäst och skapade en lucka till en början, där trodde flera att han skulle ta en dubbelseger. Men konkurrenterna kom ifatt och den som utmanade var just Liam. Han hade endast kört en trackday på banan innan, men hade nu hittat farten – och det rejält. Liam tog sig upp sida vid sida på slutet av loppet och körde till slut förbi Tim. Här trodde flera att Tim skulle kontra omgående, han gjorde några försök, men det lyckades inte. Liam höll undan och vann och tog därmed sin första seger någonsin i Renault Junior Cup. Tim körde i mål på en andraplats och Elias Vestling, SMK Västerås körde i mål på en tredjeplats.

Elias Vestling toppar tabellen i Renault Junior Cup inför finalen.

Topp 3 Renault Junior Cup: 1:a Elias Vestling 768 poäng, 2:a Albin Gustafsson 756 poäng, 3:a Tim Folkinger 690 poäng

Starten i Renault Junior Cup på Gelleråsen Arena.
Tim Folkinger vann det första loppet.
Liam Rikardsen vann det andra loppet och tog därmed sin första seger i Renault Junior Cup.
Prispallen race 2 fr.v: Tim Folkinger, Liam Rikardsen och Elias Vestling.

VolvoCupen

Den regerande mästaren i VolvoCupen – Philip Björk, Falkenbergs MK hade en lyckad helg på Gelleråsen. Konkurrenterna fick slita för att hänga med i hans tempo. I det första loppet tog han ledningen och drog ifrån ganska tidigt, närmast att utmana var Jonas Börjesson, BMK Uddevalla som gjorde allt för att utmana om segern, något som var nödvändigt för att hålla liv i kampen om förstaplatsen i tabellen där det nu är riktigt jämnt poängmässigt. Men Philip blev för svår nött att knäcka, han vann med fyra sekunders marginal. Jonas körde i mål på en andraplats. Hannes Strandberg, Hyllinge MS körde i mål på en tredjeplats. Notera att rutinerade SSK-föraren Joakim Carlsson, Falkenbergs MK gjorde ett tillfälligt inhopp i VolvoCupen och körde i mål på en fjärdeplats av 12 startande.

Det andra loppet började något stökigare. Philip tog återigen starten, men bakom honom blev det närkontakt genom esset mellan Hannes Strandberg och Jonas Börjesson. Jonas föll offer för detta och hamnade utanför banan och fick börja om längts bak i fältet. Hannes höll sig kvar på banan och låg här på andraplats. Tidigare nämnda Joakim Carlsson låg på tredjeplats. Ledaren Philip Björk drog nytta av kamperna bakom och hade tidigt en lucka på omkring sju-åtta sekunder till övriga fältet. Jonas Börjesson hade revanschlust och tog sig upp genom fältet snabbast möjligt. Han kom till slut upp till en fjärdeplats och korsade mållinjen på den positionen. Men efter målgång ansåg tävlingsledningen Hannes skyldig till incidenten och tilldömdes tidstillägg. Det innebar att Jonas fick tredjeplatsen istället. Framför honom tog då Joakim Carlsson hand om andraplatsen och Philip Björk höll sig undan allt trubbel och tog en dubbelseger.

Philip Björk toppar tabellen i VolvoCupen

Topp 3 VolvoCupen: 1:a Philip Björk 890 poäng, 2:a Jonas Börjesson 820 poäng, 3:a Hannes Strandberg 580 poäng.

Philip Björk tog en dubbelseger i VolvoCupen.
Joakim Carlsson gjorde ett tillfälligt inhopp och slutade 2:a och 4:a.
Jonas Börjesson slutade 2:a och 3:a i helgens lopp.
Prispallen race 2 fr.v: Joakim Carlsson, Philip Björk och Jonas Börjesson.

Valvoline Trophy

På Gelleråsen kom endast Malin Hellman, Falkenbergs MK och Ingvar Nilsson, Hällefors MK till start i Valvoline Trophy då övriga hade tekniska problem sedan tidigare deltävling. Malin vann det första loppet i sin BMW M3 E36 och hade emellanåt bra fajter med förarna i Verktygsboden Modsport som körde tillsammans under helgen. Ingvar hade tekniska problem med sin BMW, men tog sig i mål på andraplats.

I det andra loppet drabbades både Malin och Ingvar av tekniska problem, vilket innebar att båda fick bryta tävlingen.

Observera att finalen på Kinnekulle blir helt avgörande då det endast skiljer två poäng mellan ettan och tvåan i tabellen.

Ingvar Nilsson toppar tabellen i Valvoline Trophy.

Topp 3 Valvoline Trophy: 1:a Ingvar Nilsson 337 poäng, 2:a Malin Hellman 335 poäng, 3:a Svante Lundkvist 210 poäng.

Malin och Ingvar genom ejes kurva på Gelleråsen Arena.
Malin vann det första loppet, men bröt det andra.

SSK Klass 3

Förarna i SSK Klass 3 körde tillsammans med Verktygsboden Modsport 1+2, vilket innebar att det blev omkring 14 förare på banan samtidigt. Detta bjöd upp till flera intressanta omkörningar mellan dessa snabba rörramsbilar. Leif Andersson, SSK som tävlar i SSK Klass 3 med sin Sunbeam hade en bra helg på Gelleråsen Arena och kunde lämna banan med två segrar i bagaget. Leif låg även i toppskiktet fartmässigt även mellan Modsport-bilarna. Kristoffer Norling, ARC gjorde tillfällig comeback i SSK med sin V8 Thundercar och slutade helgen med dubbla andraplatser. Sten Jarl, SSK slutade helgen med dubbla tredjeplatser i sin Porsche 997 Cup.

Lars Brandström, SSK vann ett av loppen i SSK Klass 3A i sin Ford Sierra, men tvingades bryta det andra med tekniska problem.

Sten Jarl toppar tabellen i SSK Klass 3C.

Topp 3 SSK Klass 3A: 1:a Ingemar Linuzon, 150 poäng, 2:a Oliver Ekvall 100 poäng, 3:a Christopher Winroth 90 poäng.

Topp 3 SSK Klass 3B: 1:a Mats Blomqvist 280 poäng, 2:a Sören Trygg 100 poäng, 3:a Björn Axelsson 0 poäng.

Topp 3 SSK Klass 3C: 1:a Sten Jarl 383 poäng, 2:a Leif Andersson 370 poäng, 3:a Joel Thoren 182 poäng.

Leif Andersson vann dubbelt i SSK Klass 3.